Home » Lifestyle » Wist je dit? » Valentijnsdag

Valentijnsdag

Valentijnsdag is een tijd waarin mensen gevoelens van liefde, genegenheid en vriendschap tonen. Het wordt op vele manieren wereldwijd gevierd en valt elk jaar op 14 februari

Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Het is een feest van romantische liefde en veel mensen geven een heerlijk ontbijtje, kaarten, brieven, bloemen of cadeautjes aan hun echtgenoot of partner. Ook kunnen ze een romantische maaltijd in een restaurant of een nacht in een hotel boeken. Veel voorkomende symbolen van Valentijnsdag zijn harten, rode rozen of een Cupido.

Is Valentijnsdag een feestdag?

Valentijnsdag is geen feestdag. Bedrijven hebben normale openingstijden. Overheidskantoren, winkels, scholen en andere organisaties zijn zoals gewoonlijk geopend. Restaurants kunnen drukker zijn dan normaal omdat veel mensen een avond uitgaan met hun echtgenoot of partner. Valentijnsdag is ook een zeer populaire datum voor bruiloften.

Valentijnsdag is ook geen officiële feestdag in andere landen, waaronder Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Echter, restaurants, hotels en winkelcentra kunnen het rond deze tijd van het jaar wel extra druk hebben.

Wat doen mensen met Valentijn?

Veel mensen over de hele wereld vieren Valentijn, behalve In Iran, Maleisië, Rusland, Indonesië, Saudi-Arabië en Pakistan, daar is Valentijnsdag verboden! Valentijn vieren met wijn of cadeaus kunnen zwaar bestraft worden. 

Valentijnsdag word gevierd door waardering te tonen voor de mensen van wie ze houden of waar ze dol op zijn. Sommige mensen nemen hun geliefden mee voor een romantisch diner in een restaurant, terwijl anderen deze dag juist kiezen voor een huwelijksaanzoek. Veel mensen geven wenskaarten, chocolaatjes, sieraden of bloemen, met name rozen, aan hun partners of bewonderaars op Valentijnsdag. Oorspronkelijk werden de kaarten of rozen anoniem gestuurd. Tegenwoordig zetten veel mensen hun naam gewoon op de kaarten.

In Argentinië trekken ze er zelfs een hele week voor uit om Valentijn te vieren.

Sommige mensen gebruiken de gelegenheid echter om overdadige geschenken te schenken, zoals sieraden. Veel restaurants en hotels hebben op Valentijnsdag speciale aanbiedingen. Deze kunnen romantische maaltijden of weekendtrips bevatten. Een Valentijnsgeschenk wordt het meest gekocht door vrouwen – zelfs voor henzelf!

Het is ook een tijd om vrienden te waarderen in sommige sociale kringen en culturen. Valentijnsdag in Finland verwijst bijvoorbeeld naar 'de dag van de vriend', die meer gaat over het onthouden van alle vrienden in plaats van zich uitsluitend te richten op romantiek. Valentijnsdag in Guatemala staat bekend als dag van liefde en vriendschap. Het is vergelijkbaar met Valentijnsdag gewoonten en tradities zoals de Verenigde Staten, maar het is ook een tijd voor velen om hun waardering voor hun vrienden te tonen.

Het is de op één na meest gevierde dag ter wereld (na Nieuwjaarsdag). 

Hoe is Valentijnsdag ontstaan

  • Valentijn was een Romeinse priester en een arts die werd vervolgd door keizer Claudius II vanwege het trouwen van christelijke stellen. Claudius had een voorkeur voor Valentijn, maar Valentine overschreed zijn grenzen toen hij probeerde de keizer te bekeren, en Claudius veroordeelde hem tot de dood — en een lelijke dood. Lore suggereert dat hij werd geslagen, gestenigd en uiteindelijk onthoofd.
  • Sommige verslagen verklaren dat deze priester verliefd was geworden op de blinde dochter van zijn cipier en een brief ondertekende die hij haar schreef "van je Valentijn". Een ander verhaal zegt dat hij na zijn wrede dood het wonder deed van het herstellen van de aanblik van de dochter van zijn gevangenbewaarder.
  • Er is nog een Valentijn die verschijnt in vroege martelaren: een bisschop van Terni, Italië, die ook zou zijn vervolgd in Rome. Men beweerde dat deze man een en dezelfde was als de Valentijn die door Claudius werd veroordeeld.
  • St. Valentine werd op 14 februari ten noorden van Rome begraven, hoewel deze datum zijn dood markeert in plaats van zijn begrafenis.
  • Het feest van St. Valentine werd opgericht door paus Gelasius I in 496. Sommigen zeggen dat Valentine's feestdag wordt gevierd in februari, omdat de kerk een oud Romeins heiden festival genaamd Lupercalia wilde kerstenen dat zich concentreerde op vruchtbaarheid en zuivering, en ook plaatsvond in februari.
  • Valentine's feestdag is gevierd als een lovers' vakantie en een dag van romantiek sinds de 14 e eeuw, toen de datum werd gesteld dat dit het begin van de paartijd voor vogels zijn. Traditioneel wisselden geliefden handgeschreven notities uit. 
  • Uiteindelijk werd de gewoonte om anonieme kaarten of berichten te sturen naar degenen die men bewonderde, de geaccepteerde manier om Valentijnsdag te vieren. De belangstelling voor Valentijnsdag nam toe, eerst in de Verenigde Staten en vervolgens in Canada, halverwege de 19e eeuw. Vroege versies van valentijnskaarten vervaardigd uit satijn en kant en versierd met bloemen, linten en afbeeldingen van cupido's of vogels verschenen in Engeland in de jaren 1880.

Symbolen

De meest voorkomende Valentijnsdag-symbolen zijn het hart, met name in het rood en roze en afbeeldingen of modellen van Cupido. Cupido wordt meestal afgeschilderd als een kleine gevleugelde figuur met een pijl en boog. In de mythologie gebruikt hij zijn pijl om de harten van mensen te raken. Mensen die verliefd zijn geworden, worden soms gezegd 'getroffen te zijn door de pijl van Cupido. De dag richt zich op liefde, romantiek, waardering en vriendschap. Andere symbolen van Valentijnsdag zijn koppels in liefdevolle omhelzingen en de geschenken van bloemen, chocolade, rode rozen en lingerie die paren vaak aan elkaar geven.

Hoe schrijf je Valentijn in andere landen

Engels: Valentine's Day

Tsjechisch: Den svatéValentýna

Nederlands: Valentijnsdag

Frans: Le jour de la Saint-Valentin

Duits: Valentinstag

Hindi: वेलेंटाइन डे

Noors: Valentins dag

Russisch: День Святого Валентина

Russisch:  (latijns)Den 'Svjatogo Valentina

Spaans: Día de San Valentín


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen