Home » Gezondheid » Vrouw zijn » Alle feiten op een rijtje over onregelmatige perioden

Alle feiten op een rijtje over onregelmatige perioden

Als je menstruatiecyclus van tijd tot tijd onregelmatig is, is het waarschijnlijk geen probleem. Maar weet je ook wanneer je je zorgen moet maken?

Je menstruatiecyclus kan variëren en is niet altijd even regelmatig als een uurwerk. Terwijl bij de meeste vrouwen een menstruatiecyclus 21 (korte cyclus) tot 35 (lange cyclus) dagen kan duren, zijn sommige vrouwen echter weinig of vaak ongesteld. 

Ten minste 30 procent van de vrouwen heeft onregelmatige menstruaties tijdens hun vruchtbare jaren. Hoewel een onregelmatige cyclus meestal geen probleem is, kan het incidenteel gezondheidscomplicaties signaleren.

 

Wanneer is een periode onregelmatig?

Een normale menstruatiecyclus duurt 28 dagen, plus of minus zeven dagen. Menstruatiebloedingen worden als onregelmatig beschouwd als het vaker voorkomt dan om de 21 dagen of langer duurt dan 8 dagen. Gemiste, vroege of late periodes worden ook beschouwd als tekenen van een onregelmatige cyclus.

Om te bepalen of je menstruatie schema onregelmatig is, tel je vanaf de laatste dag van je vorige menstruatie en stop je met tellen op de eerste dag van je volgende menstruatie. Herhaal dit voor drie maanden. Als het aantal dagen tussen het stoppen en het starten van je menstruatie elke maand aanzienlijk verschilt, heb je een onregelmatige cyclus.

Oorzaken van onregelmatige perioden

In veel gevallen zijn onregelmatige perioden gerelateerd aan een aandoening die anovulatie wordt genoemd. Dit betekent dat de ovulatie niet heeft plaatsgevonden tijdens je menstruatiecyclus, meestal als gevolg van ernstige hormonale onevenwichtigheden.

Soms kan een onregelmatige periode te wijten zijn aan subtielere hormonale onevenwichtigheden. Je kunt nog steeds ovuleren, maar de timing van je eisprong kan van maand tot maand sterk variëren. Dit komt omdat levensstijl en medische omstandigheden je menstruatiecyclus kunnen beïnvloeden.

De volgende factoren kunnen onregelmatige of gemiste periodes veroorzaken:

  • Extreme lichaamsbeweging of een dieet volgen. Te veel oefenen kan de timing van menstruatiebloedingen weggooien en soms stoppen. Het is gebruikelijk dat duursporters gemiste periodes hebben. Ondergewicht, of het nu gaat om extreme lichaamsbeweging, een dieet, een eetstoornis of een ziekte, kan hetzelfde effect hebben.
  • Spanning. Chronische stress of zelfs angst op korte termijn over een specifiek probleem kan grote schade aanrichten aan je hormoonbalans, waardoor een gemiste periode en een onregelmatige cyclus ontstaan.
  • De pil. Anticonceptiepillen kunnen je menstruatie lichter maken of ertoe leiden dat je periodes mist of minder of vaker periodes hebt - of zelfs helemaal geen menstruatie.
  • Polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Deze medische aandoening zorgt ervoor dat er zich kleine cysten vormen op de eierstokken, die de reguliere ovulatie verstoren. Vrouwen met PCOS hebben meestal een geschiedenis van onregelmatige menstruatie. Naast het veroorzaken van onvruchtbaarheid, kan PCOS het risico op diabetes en hartziekten verhogen .
  • Andere ziekten. Schildklieraandoeningen kunnen onregelmatige menstruaties veroorzaken als de bloedspiegels van het schildklierhormoon te laag of te hoog worden. Andere gezondheidsvoorwaarden die een onregelmatige cyclus kunnen veroorzaken, zijn seksueel overdraagbare aandoeningen, diabetes, vleesbomen, eetstoornissen en endometriose.
  • Leeftijd. Wanneer tieners voor het eerst beginnen met het krijgen van een menstruatie, ligt hun menstruatiecyclus niet altijd elke maand op  schema. Het kan enkele jaren duren voor hier een regelmatig patroon in komt. Bovendien zijn gemiste menstruaties en lichtere of zwaardere periodes gebruikelijk bij vrouwen in de buurt van de menopauze.

Wanneer moet je je zorgen maken over een onregelmatige periode?

Een gemiste of onregelmatige periode kan de eerste aanwijzing zijn dat je een aandoening hebt die medische aandacht nodig heeft. Als je consequent onregelmatige periodes hebt, moet je worden geëvalueerd door een arts om  te bepalen of je PCOS hebt. PCOS beïnvloedt tot 10 procent van de vrouwen in de reproductieve leeftijd.

Je moet ook worden gescreend op aandoeningen van de schildklier en andere ziekten die mogelijk verband houden met onregelmatige menstruaties.

Een onregelmatige cyclus kan het ook moeilijker maken om zwanger te worden, vooral als je niet elke maand ovuleert. Je arts kan testen uitvoeren om te zien of je ovuleert. Vrouwen met onregelmatige

menstruatie die proberen een baby te krijgen, krijgen soms vruchtbaarheidsmiddelen voorgeschreven om de eisprong te vergroten. Hoewel het mogelijk is om op de natuurlijke manier zwanger te worden als je onregelmatige menstruaties hebt, is het nog steeds een goed idee om door een arts te worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat er niets ernstigs aan de hand is.

Preventie en behandeling van onregelmatige perioden

Als stress een mogelijke boosdoener is in je onregelmatige cyclus, probeer dan stressmanagementtechnieken, zoals visualisatie of biofeedback. Vermijd overmatig sporten en probeer niet teveel te eten, omdat dit de menstruatiecyclus kan verstoren.

Orale anticonceptiepillen kunnen worden voorgeschreven om je menstruatie weer op het goede spoor te krijgen. Maar als je liever de natuurlijke behandelings-weg aflegt, overweeg dan zwarte cohosh. Dit medicinale kruid wordt soms gebruikt voor menstruele onregelmatigheden en premenstrueel syndroom, hoewel rigoureuze wetenschappelijke studies deze eigenschappen niet hebben geverifieerd. Black cohash mag niet worden gebruikt als je symptomen van of een voorgeschiedenis van een leveraandoening hebt.

Je hebt misschien gehoord dat het volledig donker maken van je kamer 's nachts zal helpen bij het reguleren van menstruatiecycli - maar of het echt werkt, is onbekend.

Een paar onregelmatige periodes per jaar zijn meestal niets om je zorgen over te maken. Maar heb je meerdere onregelmatige periodes per jaar raadpleeg dan een arts om er zeker van te zijn dat een ovulatieprobleem of gezondheidsprobleem niet de oorzaak is. Je wilt misschien eerst zwangerschap uitsluiten. Als je de afgelopen maand seksuele relaties hebt gehad, doe dan eerst een zwangerschapstest thuis.  Als de test negatief is, kun je andere opties verkennen en met je arts praten over hoe je je menstruatiecyclus weer op het goede spoor kunt krijgen.


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


«   »