Home » Gezondheid » Vrouw zijn » 9 Fysieke veranderingen die met veroudering komen

9 Fysieke veranderingen die met veroudering komen

Lichamelijke veranderingen tijdens het proces van veroudering

Naarmate we ouder worden, ondergaan onze lichamen veel veranderingen. Aan de buitenkant veranderen we fysiek, maar er zijn ook veel interne veranderingen die optreden.

Weten wat je kunt verwachten en hoe je enkele van die veranderingen kunt vertragen, kan je helpen om zo comfortabel en actief mogelijk te blijven.

1. Hart

Je hart pompt de hele dag en nacht, of je nu wakker bent of slaapt. In een gemiddeld mensenleven zal een hart ongeveer 2,5 miljard keer kloppen.

Naarmate je ouder wordt, verliezen de bloedvaten hun elasticiteit, verzadigde vetten hebben de neiging zich te nestelen in de bloedvaten en het hart moet harder werken om het bloed door je lichaam te laten circuleren. Dit kan leiden tot hoge bloeddruk (hypertensie) en atherosclerose (verharding van de slagaders).

Door je lichaam van de juiste soorten brandstof te voorzien, kun je je hart gezond en sterk houden. Je kunt voor je hart zorgen door gezond voedsel te eten en regelmatig te bewegen.

2. Botten, spieren en gewrichten

Naarmate we ouder worden, krimpen onze botten in omvang en dichtheid. Sommige mensen worden zelfs korter! Anderen zijn meer vatbaar voor fracturen vanwege botverlies. Spieren, pezen en gewrichten kunnen kracht en flexibiliteit verliezen.

Lichamelijke inspanning is een geweldige manier om de problemen met botten, spieren en gewrichten te vertragen of te voorkomen. Door kracht en flexibiliteit te behouden, blijft je sterk. Bovendien kan een gezond dieet, inclusief calcium, je botten helpen sterk te worden. Zorg ervoor dat je met je arts overlegt over welke soorten dieet en lichaamsbeweging geschikt voor je zijn.

3. Spijsverteringssysteem

Slikken en spijsverteringsreflexen nemen af ​​naarmate we ouder worden. Slikken kan moeilijker worden naarmate de slokdarm minder krachtig samentrekt. De spijsvertering is de verwerking van voedsel waarbij veel stappen aan te pas komen. De afbraak begint in de mond met het kauwen en mengen met speeksel. De maag, gal en alvleesklier enzymen en de darmflora spelen ieder een specifieke rol in de verwerking van goed verteerbaar voedsel. Deze enzymen zorgen ervoor dat noodzakelijke voedingsstoffen uit het voedsel gehaald worden die we tot ons nemen. Naarmate we ouder worden kan de afname van deze belangrijke enzymen minder worden en passeert het voedsel door ons spijsverteringsstelsel zonder dat de weldadige bestanddelen er uitgehaald worden. Een slechte spijsvertering kan dus invloed op de gezondheid hebben.

4. Nieren en urinewegen

Nieren kunnen minder efficiënt worden in het verwijderen van afvalstoffen uit de bloedbaan, omdat je nieren kleiner worden naarmate je cellen verliest terwijl je ouder wordt. Chronische ziekten zoals diabetes of hoge bloeddruk kunnen zelfs meer schade aan de nieren veroorzaken.

Urine-incontinentie kan optreden als gevolg van verschillende gezondheidsproblemenVeranderingen in hormoonspiegels bij vrouwen zijn bijdragende factoren die leiden tot urine-incontinentie.

5. Hersenen en zenuwstelsel

Naarmate we ouder worden, verliezen we van nature cellen. Dit is zelfs waar te nemen in de hersenen. Geheugenverlies treedt op omdat het aantal hersencellen afneemt. De hersenen kunnen dit verlies compenseren door het aantal verbindingen tussen cellen te vergroten om de hersenfunctie te behouden. Hierdoor worden reflexen en coördinatie beïnvloed. 

6. Ogen

Er zijn veel veranderingen in het gezichtsvermogen die optreden als we ouder worden. Misschien hebben we hulp nodig bij het bekijken van objecten van dicht bij, als onze lens verstijft. Het zien bij weinig licht wordt minder en kleuren kunnen anders worden waargenomen. Onze ogen zijn misschien minder goed in staat om tranen te produceren en onze lenzen kunnen troebeler worden.

Veel voorkomende oogproblemen die verband houden met de leeftijd zijn cataract, glaucoom en maculadegeneratie.

7. Oren

Overmatig lawaai tijdens uw hele levensduur kan gehoorverlies veroorzaken naarmate u ouder wordt. Veel oudere volwassenen hebben moeite met het horen van hogere tonen en geluiden, problemen met horen op drukke plaatsen. Sommige mensen hebben last van teveel oorsmeer. Bij ouderen dikt het oorsmeer bijvoorbeeld vaak snel in.

8. Haar, huid en nagels

Naarmate je ouder wordt, wordt je huid droog en broos, wat kan leiden tot meer rimpels. De vetlaag onder de huid verdunt, wat leidt tot minder transpireren. Dit lijkt misschien een goede zaak, maar het maakt je meer vatbaar voor hitteberoerte en hitte-uitputting in de zomer. Haar en nagels groeien langzamer en worden broos. Haar zal dun en grijs worden.

9. Gewicht

Afnemende niveaus van fysieke activiteit en een vertragend metabolisme kunnen bijdragen aan gewichtstoename. Je lichaam kan mogelijk niet zoveel calorieën verbranden als het ooit gedaan heeft en die extra calorieën worden uiteindelijk als vet opgeslagen.

 

Hoewel je ouder worden niet kunt voorkomen, kun je jezelf voorbereiden op de verschillende effecten van veroudering, zowel van buiten als binnenin het lichaam.


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


 »