Home » Gezondheid » Vrouw zijn » Dit verklaart waarom je stolsels krijgt in je menstruatiebloed

Dit verklaart waarom je stolsels krijgt in je menstruatiebloed

Moet je je zorgen maken over al die stolsels?

Waarom heb je soms van die dagen dat er grote, donkere klonten gelei in je maandverband of aan je tampon plakken? Zou menstruatiebloed niet meer een vloeistof moeten zijn dan een jam ?!

Nou, net zoals bloed dat door je hele lichaam stroomt, kan ook bloed van je menstruatie stollen. Maar terwijl een stolsel in je been onheilspellend kan zijn, zijn stolsels in je periodes volkomen normaal en over het algemeen niets om je zorgen over te maken.

Waarom zijn er stolsels in je menstruatiebloed?

Onze lichamen zijn zodanig geconstrueerd dat bloed, met behulp van interne chemicaliën stolt, zodat we niet doodbloeden. Antistollingsmiddelen die door het lichaam vrijkomen tijdens de menstruatie, blokkeren stolsels in de loop van de tijd. Maar soms, vooral als je een zware menstruatie hebt, kan niet al je baarmoederslijmvlies worden afgebroken, wat leidt tot stolsels die zich vormen en worden vrijgegeven tijdens de menstruatie. Deze stolsels zijn meestal rood of donker van kleur en verschijnen tijdens de zwaarste dagen van de periode van een vrouw.

Krijgen alle vrouwen stolsels tijdens het menstrueren?

Het antwoord daarop is "nee". Het is echt afhankelijk van individuele chemie en of ze een zware of lichte periode hebben.

Het is ook niet ongewoon om stolsels sporadisch te ervaren tijdens je jarenlange menstruatie. Interessant genoeg kunnen vrouwen periodiek bloedstolsels opmerken gedurende het eerste en het laatste jaar van hun menstruatie. Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen, zware bloedingen hebben tijdens de puberteit, wat waarschijnlijk stolling zou kunnen veroorzaken. Maar ook vrouwen in de overgang, van wie de eisprong en menstruatie verder uit elkaar komen te liggen, kunnen zwaardere menstruatie hebben dan ze gewend zijn en stolsels bevatten.

Wat betekent dit voor je gezondheid?

Gewoonlijk zijn periodieke stolsels niets om je zorgen over te maken. Maar in sommige gevallen kan dit een teken zijn van een groter medisch probleem. Een plotselinge verandering kan te wijten zijn aan een miskraam, ziekte of infectie. (Hoewel in deze gevallen stolling waarschijnlijk gepaard gaat met pijn en andere symptomen.) Periodieke stolsels kunnen ook een teken zijn van vleesbomen, of kleine, niet-kwaadaardige gezwellen in de baarmoeder.

Wanneer moet je een dokter bezoeken?

Er zijn enkele gevallen waarin je met een medische professional zou moeten praten. Stolsel dat gepaard gaat met zwakte en vermoeidheid kan bijvoorbeeld een teken zijn van bloedarmoede, een aandoening waarbij je lichaam niet genoeg rode bloedcellen produceert om zuurstof te vervoeren. Tieners die zware periodes met stolsels ervaren, bleek zijn en zich licht in het hoofd voelen, kunnen beter een arts raadplegen om de ziekte van von Willebrand (VWD) uit te sluiten, een erfelijke aandoening die voorkomt dat bloed stolt. (Vrouwen ontdekken meestal of ze VWD hebben tijdens de pubertijd, vanwege hoe irritant en ontwrichtend die perioden zijn.)

Ook zou je een professional moeten raadplegen als je een plotselinge verandering in je menstruatie vaststelt of als je over het algemeen ongemak ervaart. Sommige mensen denken misschien dat "ellendig" normaal is, wat het niet hoeft te zijn. Hormonale anticonceptiemiddelen, waaronder de pil, pleister en spiraaltje, zijn effectieve manieren om zware periodes te verlichten en de stolsels die daarbij horen.

 

Wil je meer weten over de menstruatie? Bekijk dan het boek “Alles wat je moet weten over ongesteld zijn” van J. Feinmann


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


«   »