Home » Gezondheid » Urinewegen&Geslachtsorganen » Hoe herken je chlamydia

Hoe herken je chlamydia

De definitie van chlamydia

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening(SOA) veroorzaakt door de bacterie genaamd Chlamydia trachomatis. Het is de meest voorkomende SOA in ontwikkelde landen. Het wordt overgedragen tijdens onbeschermde vaginale, anale of orale seks met een geïnfecteerd persoon. Het kan ook worden overgedragen van moeder op baby op het moment van geboorte.

Chlamydia-infecties zijn de meest voorkomende SOA's bij jongeren

Chlamydia komt heel vaak voor: elke zomer worden 200.000 jonge Europeanen getroffen door deze aandoening. Jongeren van 15 tot 24 jaar zijn het meest kwetsbaar voor deze seksueel overdraagbare infecties veroorzaakt door bacteriën.

Maar de meesten weten het niet. Chlamydia komt voor bij bij 50% van de mannen en 70% van de vrouwen. Preventie en screening op chlamydia is daarom nodig bij 15-24-jarigen.

Hoe herken je Chlamydia?

Het is een seksueel overdraagbare aandoening veroorzaakt door een bacterie genaamd chlamydia. Wanneer onderstaande symptomen aanwezig zijn, verschijnen deze meestal 2 tot 5 weken na de overdracht. 

 • opvallende vaginale afscheiding, vaginale bloedingen tussen menstruatie en vooral na geslachtsgemeenschap bij vrouwen
 • afscheiding door de anus of penis, pijn of ontsteking van de testikels bij mannen
 • Irritatie of jeuk bij de anus
 • bloederige afscheiding bij de ontlasting
 • gevoel van tintelingen of een branderig gevoel bij het plassen
 • pijn tijdens het vrijen
 • Vaker moeten plassen
 • Pijn in de onderbuik of rechtsboven in de buik.\
 • Koorts

Bij pasgeborenen die besmet zijn met de bacteriën, kunnen de volgende symptomen worden opgemerkt:

 • ooginfectie: roodheid in de ogen
 • longinfectie: hoesten, piepende ademhaling, koorts

Maar deze tekenen zijn niet altijd aanwezig, integendeel: de meeste getroffen patiënten voelen niets ondanks hun infectie. Het probleem is dat chlamydia bij vrouwen die niet worden behandeld, vaak de baarmoeder en de eileiders bereikt. In dit geval wordt de vruchtbaarheid bedreigd - chlamydia is de belangrijkste oorzaak van vrouwelijke onvruchtbaarheid in de wereld. Dit is met name zorgwekkend wanneer je de jonge leeftijd van de getroffen mensen ziet! Als een vrouw besmet met chlamydia zwanger wordt, naast een risico op een miskraam en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, is er een risico voor de baby, die besmet kunnen worden tijdens de bevalling. Het is ook mogelijk dat chlamydia mannelijke hypofertiliteit veroorzaakt wanneer ze sperma infecteren.

Andere veelvoorkomende soa's

In Nederland komen naast chlamydia deze soa's het meeste voor:

 • herpes
 • genitale wratten
 • gonorroe
 • hiv
 • syfilis
 • hepatitis B

Wat kunnen we verwachten van een soa-test?

Als je denkt dat je bent besmet met chlamydia, is het raadzaam direct naar je huisarts te gaan. 

Bij de vrouw bestaat het onderzoek uit een gynaecologisch onderzoek waarbij de arts de baarmoederhals onderzoekt en met behulp van een wattenstaafje vocht verzamelt. Dit noemt men een uitstrijkje en kan ook worden gedaan door een zelftest.

Bij mannen wordt soms met een staafje vocht uit de plasbuis afgenomen. Dit kan nodig zijn als je afscheiding hebt uit de penis of pijn bij het plassen. Dat uitstrijkje wordt onderzocht en doet geen pijn.

Het onderzoek kan ook worden uitgevoerd door een urineonderzoek, zowel bij mannen als bij vrouwen. Hiervoor hoeft je alleen maar te urineren(het liefst ochtendurine of anders het eerste deel van een latere plas) in een daarvoor bestemd potje.

Het wordt aanbevolen om twee uur voor het onderzoek te stoppen met plassen.

Om chlamydia aan te tonen, is urineonderzoek voor mannen net zo betrouwbaar als een uitstrijkje van de plasbuis. Bij vrouwen is het urineonderzoek iets minder betrouwbaar dan een zelf afgenomen uitstrijkje uit de vagina.

Welke resultaten kunnen we verwachten van een chlamydia-analyse?

Als de resultaten positief zijn, kan met antibiotica de infectie worden behandelt.

Om complicaties te voorkomen (onvruchtbaarheid, chronische infectie van de prostaat, chronische pijn in de onderbuik of buitenbaarmoederlijke zwangerschap in de eileiders), is het het beste om zo snel mogelijk behandeld te worden. Opgemerkt moet worden dat de getroffen persoon en zijn seksuele partner moeten worden behandeld.

"Dus bij twijfel, neem contact op met uw huisarts of gynaecoloog".

De beste bescherming tegen deze infectie is het gebruik van condooms tijdens seks.


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen