Home » Gezondheid » Spijsverteringsaandoeningen » Waarom doet mijn tandvlees pijn?

Waarom doet mijn tandvlees pijn?

Oorzaken van tandvleespijn

Pijnlijk tandvlees is een veel voorkomend probleem. Tandvlees Pijn, zwelling of bloedingen kunnen worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen.

Lees verder om meer te weten te komen over de oorzaken van tandvleespijn.

Ruw poetsen en flossen

Goede mondhygiëne omvat poetsen en flossen. Als je echter te agressief bent, kun je je tandvlees gaan irriteren en zelfs beschadigen, vooral als je een tandenborstel met stijve, harde haren gebruikt.

Als je tandvlees pijn doet na het poetsen, gebruik dan een tandenborstel met zachte haren. Ze reinigen meestal je tanden evenals een borstel met harde haren. Wees ook minder agressief met poetsen en flossen.

Nog beter is te poetsen met een elektrische tandenborstel. Deze worden door tandartsen van over de hele wereld aanbevolen. Bewezen is dat een elektrische tandenborstel meer tandplak verwijdert dan een gewone tandenborstel.

Tandvleesaandoeningen

Als je tandvlees rood, gezwollen en bloedend is, bestaat de kans dat je tandvleesontsteking (parodontitis) hebt. Meestal is dit een gevolg van het niet goed of vaak genoeg flossen en poetsen van je tanden. Het meest voorkomende type tandvleesontsteking is gingivitis. Een minder vaak voorkomend maar ernstiger type is parodontitis.

Vroegtijdige constatering, kan gingivitis een halt toeroepen met de juiste mondhygiëne. Borstel je tanden twee keer per dag en maak deze dagelijks goed schoon met tandenstokers of ragers. Vergeet daarbij niet twee keer per dag  mondwater te gebruiken en een tongreiniger. Als het niet wordt aangepakt, kan gingivitis evolueren naar parodontitis, wat tandverlies kan veroorzaken. Sommige bacteriën die het risico verhogen op de tandvleesontsteking parodontitis, zijn overdraagbaar van ouder op kind.

Door kanker veroorzaakte zweertjes (mondzweren)

Aften — ook wel mondzweren genoemd — zijn pijnlijke, niet-ziekteverwekkende zweren die op het tandvlees en elders in de mond verschijnen. Soms zijn ze rood, maar ze kunnen ook een witte coating hebben.

De oorzaak van aften is onbekend, maar er wordt verondersteld dat ze het gevolg zijn van virale of bacteriële infecties. Mensen met auto-immuunziekten ontwikkelen vaker aften.

Er is geen specifieke medische aanbeveling voor de behandeling van aften. Ze hebben de neiging binnen 14 dagen te verdwijnen. Als een mondzweer langer dan drie weken aanhoudt, neem dan contact op met je tandarts.

Tabak

Het roken van tabaksproducten zoals sigaretten en sigaren kan je tandvlees beschadigen. Het gebruik van rookloze tabak — zoals pruimtabak of snuiftabak — kan nog meer schade aanrichten. Als je tabak gebruikt, zou dit kunnen zijn waarom je tandvlees pijn doet.

Om de gezondheid van je tandvlees te verbeteren, stop met het gebruik van tabaksproducten. Ze beschadigen niet alleen het tandvlees, maar ze kunnen ook kanker veroorzaken.

Allergische reactie op producten voor mondhygiëne

Sommige mensen hebben allergische reacties op de ingrediënten in tandpasta, mondwater en andere producten voor mondhygiëne. Dit zou de reden kunnen zijn waarom je tandvlees pijn doet.

Als je denkt dat je allergisch bent voor een mondhygiëne product, probeer dan uit te zoeken wat verantwoordelijk is voor de reactie: elimineer eenvoudig één product per keer om de oorzaak van het symptoom te identificeren. Als je het product eenmaal hebt geïdentificeerd, stop dan met het gebruik ervan.

Voedselallergie

Je pijnlijke tandvlees kan een allergische reactie op voedsel zijn in plaats van een product voor mondhygiëne.

Een eliminatiedieet kan je helpen vaststellen welke voedselallergie je tandvlees beschadigt. Om dit dieet te proberen, stop met het eten van een bepaald voedsel gedurende 30 dagen en probeer het dan opnieuw om te zien wat er gebeurt.

Een snellere manier om te bepalen welk voedsel of andere stof een reactie teweegbrengt, is om een ​​allergoloog te ontmoeten. Ze kunnen je helpen de oorzaak van je reactie te achterhalen en een behandeling aan te bevelen, die waarschijnlijk vermijding omvat.

Verbranden

Soms kun je je tandvlees verbranden aan warm voedsel zoals pizza of koffie en het incident vergeten. Later voelt het verbrande gebied pijnlijk aan.

Als je verder goed uitkijkt met het eten van hete voedingsmiddelen of agressief borstelen, zal het tandvlees normaal gesproken genezen in 10 dagen tot twee weken. Ook wil een glas melk drinken ervoor zorgen dat het branderige gevoel niet erger wordt. Het zorgt namelijk voor een beschermend laagje over je tong en gehemelte.

Hormonale veranderingen

Voor veel vrouwen kunnen veranderingen in hormonen invloed hebben op hun tandvlees op verschillende momenten in hun leven, waaronder:

  • Puberteit. De toestroom van hormonen tijdens de puberteit kan de bloedtoevoer naar het tandvlees verhogen, wat kan leiden tot zwelling en gevoeligheid.
  • Menstruatie. Kort voor elke menstruatie kan het tandvlees van sommige vrouwen opgezwollen raken en sneller bloeden. Dit probleem neemt gewoonlijk af nadat de menstruatie is begonnen.
  • Zwangerschap. Beginnend in de tweede of derde maand van de zwangerschap en doorgaand tot de achtste maand, ervaren sommige vrouwen gezwollen, pijnlijk en bloedend tandvlees.
  • Menopauze. Sommige vrouwen die door de menopauze gaan, vinden hun tandvlees ongebruikelijk droog, wat kan leiden tot pijn en een kans op bloedingen.

Als je tandvleesaandoeningen constateert die verband houden met een van deze hormonale gebeurtenissen, laat dan je tandarts je situatie beoordelen en behandelen.

Een Abscessed Tand

Een infectie naast de wortel van een tand kan een abces vormen. Dit kan leiden tot pijnlijke, gezwollen tandvlees dat pijn doet. Als je tandarts een abces diagnosticeert, kunnen zij ook een behandeling aanbevelen. Vaak is een procedure van het wortelkanaal nodig.

Kunstgebit en gedeeltelijke prothesen

Kunstgebitten en partials die niet goed passen irriteren het tandvlees. Die constante irritatie kan leiden tot weefselbeschadiging en tandvleesaandoeningen. Je kunt je tandarts vragen om de pasvorm van je kunstgebit of gedeeltelijke aanpassingen aan te passen en tandvlees pijn te elimineren.

Vitaminetekort

Een goede gebitsverzorging wordt ondersteund door goede voeding en supplementen, die genoeg vitamine B en vitamine C bevat.

Vitaminetekorten kunnen leiden tot een aantal aandoeningen — zoals scheurbuik — die naast andere symptomen gezwollen en pijnlijk tandvlees kunnen veroorzaken.

Het handhaven van een gezond, uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan de aanbevolen dagelijkse vereisten voor vitamines en mineralen kan vitaminetekort behandelen.

Mondkanker

Meestal wordt het weergegeven als een zere plek die weigert te genezen, orale kanker kan op je tandvlees, binnenwang, tong en zelfs  amandelen verschijnen.

Als je een pijn in je mond hebt die na twee weken niet geneest, bezoek dan je  tandarts voor een diagnose. Kankerbehandeling omvat vaak een operatie om kankercellen of tumoren, bestralingstherapie en chemotherapie te verwijderen.

Afhaalmaaltijden

Dit zou een reden kunnen zijn waarom je mogelijk tandvleesproblemen zou hebben, maar veel problemen kunnen worden vermeden door een gezonde levensstijl met een goede mondhygiëne.

Als je aanhoudende pijn, zwelling of zweren op je tandvlees hebt die langer dan een paar weken blijven hangen, maak dan een afspraak met je tandarts voor een volledige diagnose en een aanbeveling voor behandeling.

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


«