Home » Gezondheid » Psyche » Wat is misofonie?

Wat is misofonie?

Misofonie is een aandoening waarbij mensen abnormaal sterke en negatieve reacties hebben op de gewone geluiden die mensen maken, zoals kauwen of ademen.

Het is niet ongebruikelijk dat mensen af ​​en toe geïrriteerd raken door sommige alledaagse geluiden. Maar voor mensen met misofonie kan het geluid van iemand die op zijn lippen bijt of op een pen klikt, ervoor zorgen dat ze lichamelijk agressief worden. Ze kunnen zowel met objecten of fysiek uithalen naar de persoon, die het geluid maakt.

Deze fysieke en emotionele reacties op onschuldige, alledaagse geluiden zijn vergelijkbaar met een "vecht of vlucht" reactie en kunnen leiden tot gevoelens van angst, paniek en woede.

Snelle feiten over misofonie:

 • De reactie van een persoon kan zo krachtig zijn dat het zijn vermogen om normaal te leven verstoort.
 • Omdat misofonie een nieuw geïdentificeerde gezondheidsstoornis is, zijn de behandelingsopties nog steeds beperkt.
 • De term betekent 'haat tegen geluid', maar niet alle geluiden zijn een probleem voor mensen met geluidsgevoeligheid.

Hoe behandel je het?

Misofonie wordt gekenmerkt door een persoon die een ongunstige reactie op alledaagse geluiden heeft.

Er zijn nog geen specifieke medicijnen of behandelingen voor misofonie gevonden.

Het nabootsen van aanstootgevende geluiden is een onbewuste reactie van sommige mensen op de geluiden die hun toestand triggeren. Deze mimicry, of nabootsing kan hen in staat stellen om de ongemakkelijke situaties waarin ze zich bevinden beter te hanteren.

Individuen met misofonie hebben ook andere omgang-mechanismen ontwikkeld om zichzelf wat meer te beschermen.

Tips voor het beheer van de geluidsgevoeligheid zijn onder andere:

 • hoofdtelefoons en muziek gebruiken om deze geluiden of triggers te overstemmen
 • het dragen van oordoppen om het binnendringen van lawaai te beperken
 • kiezen voor zitplaatsen in bussen en in restaurants die deze geluiden of triggers op afstand houden
 • oefen zelfzorg met rust, ontspanning en meditatie om stress te verminderen
 • verlaat waar mogelijk situaties waarin deze geluiden of triggers zijn
 • op zoek gaan naar een ondersteunende arts of therapeut
 • spreek rustig en eerlijk met vrienden en geliefden om misofonie te verklaren

Probeer iemand met misofonie niet te vertellen dat ze hun triggerende geluiden gewoon moeten negeren. Dit is te vergelijken met een persoon met een depressie, door hem te vertellen dat hij gewoon even positiever moet gaan denken. Beide pogingen werken averechts.

 

Symptomen

Het belangrijkste kenmerk van misofonie is dus een extreme reactie, zoals woede of agressie, op mensen die bepaalde geluiden maken.

De kracht van de reactie, en hoe een individu met de aandoening erop reageert, varieert enorm. Sommige mensen kunnen ergernis en irritatie ervaren, terwijl anderen een woedeaanval kunnen krijgen.

Zowel mannen als vrouwen kunnen op elke leeftijd misofonie ontwikkelen, hoewel mensen meestal symptomen beginnen te vertonen in hun late kindertijd of vroege tienerjaren.

Voor veel mensen word misofonie geactiveerd door een specifiek geluid, maar ook meerdere geluiden tegelijk kunnen in de loop van de tijd dit teweegbrengen.

Mensen met misofonie realiseren zich dat hun reacties op geluiden overdreven zijn, en de intensiteit van hun gevoelens kan ze doen denken dat ze de controle verliezen.

Studies hebben de volgende reacties vastgesteld als kenmerk voor misofonie: 

 • irritatie, woedend
 • afkeer van woede
 • verbaal agressief worden tegen de persoon die het geluid maakt
 • lichamelijk agressief worden met objecten, vanwege het lawaai
 • fysiek uithalen naar de persoon die het geluid maakt
 • ontwijkende actie ondernemen rond mensen die trigger geluiden maken

Sommige mensen met dit soort geluidsgevoeligheid kunnen de geluiden die hun boze, agressieve reacties veroorzaken, nabootsen.

Alleen al het denken aan de geluiden die hun misofonie teweegbrengen, kan ervoor zorgen dat mensen met de aandoening zich gestrest en ongemakkelijk voelen. Over het algemeen kunnen ze meer symptomen van angst, depressie en neurosen hebben dan andere.

In aanvulling op de emotionele reacties, hebben studies vastgesteld dat personen met misofonie vaak enkele lichamelijke reacties ervaren, waaronder:

 • druk over het hele lichaam, vooral de borstkas
 • spierspanning
 • toename van de bloeddruk
 • snellere hartslag
 • toename van de lichaamstemperatuur

Een onderzoek toonde aan dat 52,4 procent van de deelnemers aan misofonie ook gediagnosticeerd kunnen worden met obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis (OCPD).

Wat zijn de meest voorkomende triggers?

De geluiden van kauwen en mensen die voedsel eten zijn de meest voorkomende misofonische triggers.
Verder gaat het vooral om alledaagse, zachte en meestal menselijke geluiden, zoals bijvoorbeeld:
 • Neusgeluiden (niezen, snuiven, hoesten, neus ophalen, )
 • Keelgeluiden (scrapen, kuchen, geeuwen)
 • Ademen
 • Neuriën, fluiten, zingen
 • Iemands lach, stem, uitspraak van een bepaalde letter

Maar ook andere geluiden die door mensen, dieren of apparaten geproduceerd worden, kunnen triggers zijn:

 • Klikken met een pen
 • Het tikken van een klok
 • Roeren met een lepeltje in een beker
 • Het kraken van chipszakken
 • Lopen met hakken op een harde vloer
 • Het blaffen van honden of zingen van vogels
 • Typen op een toetsenbord of klikken met de muis

Sommige geluiden zijn erger dan andere om iemand met misofonie te triggeren. Onderzoekers in Amsterdam identificeerden het volgende als de meest voorkomende triggers voor misofonie:

 • het eten van geluiden, die 81 procent van de bestudeerde mensen treffen
 • luide ademhaling of neusgeluid, met een impact van 64,3 procent
 • vinger- of handgeluiden, met 59,5 procent

Ongeveer 11,9 procent van de deelnemers had even een boze en agressieve reactie op het zien van iemand die bepaalde fysieke handelingen herhaalde, zoals wiebelen met een voet of been.

Interessant is dat mensen de meeste geluiden en beelden maken die misofonie veroorzaken. Een hond die een kom leeg eet of slurpt, veroorzaakt meestal geen misofoniche reactie.

Link naar autisme?

Omdat sommige kinderen met autisme moeite hebben met aanraking en harde geluiden, is er gespeculeerd dat misofonie en autisme een verband hebben.

Op dit moment is het nog te vroeg om te zeggen of er een directe verbinding is, omdat wetenschappers niet genoeg weten over de oorzaken van het zo sterk reageren van mensen met beide aandoeningen op geluiden.

Classificatie

Misofonie werd in 2009 voor het eerst beschouwd als een aandoening door de Amerikaanse wetenschappers Margaret en Pawel Jastreboff. In Nederland werd in 2009 de aandoening voor het eerst beschreven door psychiater Damiaan Denys. 

Misofonie wordt beschouwd als een chronische aandoening en een primaire aandoening, wat betekent dat het zich niet ontwikkelt in samenhang met andere aandoeningen.

Echter, misofonie is nu niet opgenomen in de DSM-5, de belangrijkste bron voor het classificeren van psychische aandoeningen in de Verenigde Staten. Enkele onderzoekers in Amerika suggereren dat de misofonische reactie een onbewuste of autonome reactie van het zenuwstelsel is. Deze conclusie is gemaakt vanwege de fysieke reacties die mensen met een goede gevoeligheid ervaren, en het feit dat stoffen, zoals cafeïne of alcohol, de conditie erger of beter kunnen maken. 

Diagnose

De belangrijkste bron voor het diagnosticeren van psychische stoornissen in de Verenigde Staten is de DSM-5, en op deze lijst komt geen misofonie voor. Technisch gezien betekent dit dat een persoon niet kan worden gediagnosticeerd met de aandoening.

De afgelopen jaren heeft het International Miso Network het Misophonia Provider Network ontwikkeld, met specialisten, waaronder audiologen, artsen en psychiaters met kennis van misofonie en een interesse om mensen met de aandoening te helpen.

Hoe er mee om te gaan?

Mensen met misofonie proberen vaak situaties te vermijden, zoals sociale bijeenkomsten, waar ze waarschijnlijk hun triggers tegenkomen.

Sommige mensen dragen ook een koptelefoon of proberen andere manieren te vinden om de beledigende geluiden te overstemmen. Sommige bootsen hun triggerende geluiden na.

Maar als je al veel al geprobeerd hebt en niets blijkt te helpen, dan kan het AMC gevestigd in Amsterdam, waarschijnlijk uitkomst bieden.

Het AMC is inmiddels hét behandelcentrum voor misofonie. Er hebben de afgelopen jaren al meer dan 1000 patiënten de therapie gevolgd. Ook voor kinderen is er een speciale behandelmogelijkheid bij het academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, De Bascule. De behandeling vindt altijd in groepen van zo’n 8 tot 10 mensen plaats. Patiënten volgen tweewekelijkse sessies van 4 uur, waarin ze aan de slag gaan met de oefeningen. De behandeling bestaat uit ontspanningsoefeningen, aandachtsoefeningen en het verdragen en beïnvloeden van de geluidsbeleving.(bron https://www.amc.nl)

Vermoed je dat jij of je kind misofonie heeft? Hier vindt je een misofonie test en een schema, beide kunnen een indicatie van de ernst van misofonie geven. Beide ‘testen’ zijn niet gevalideerd. De uitkomst is geen diagnose. Alleen een psychiater kan een diagnose stellen. Ga naar je huisarts als je denkt dat jij of je kind misofonie heeft. 

Nieuw

Wil je graag meer weten over Misofonie, lees dan het boek "Meer over Misofonie" Het eerste boek in Nederland dat de aandoening uitgebreid belicht.


«