Home » Gezondheid » Kinderen » Van conceptie tot geboorte

Van conceptie tot geboorte

Het moment van geboorte is in feite het einde van ons eerste leven: een wonderlijk leven in de buik van onze moeder. Een leven dat wij ons niet kunnen herinneren. Een leven dat begint met een eicel en een zaadcel die zich in negen maanden transformeren tot een compleet mens.

Je leven begon op het moment dat je werd verwekt. 'Conceptie' betekent het combineren van de eicel van de moeder, met de spermacel van de vader. Op dat moment was je zo klein en nauwelijks zichtbaar voor het blote oog, maar dat was je begin.

Omdat het DNA-gehalte van deze twee cellen binnen die eerste paar uur werd gecombineerd, werden je eigen kenmerken bepaald: de kleur van je haar, ogen en huid; de configuratie van je gezicht en lichaam; en zelfs aspecten van je temperament en intelligentie. Je was helemaal uniek - een mix van twee verschillende ouders die nooit eerder hadden bestaan.

Een prachtige combinatie van erfelijke eigenschappen van al je voorouders! Verbazingwekkend toch?

Het is echter pas in de vorige eeuw dat de wetenschap genoeg gevorderd is om dit allemaal te weten.

Voor die tijd waren er alleen maar theorieën. Wist je bijvoorbeeld dat toen het eerste sperma onder de microscoop werd gezien, sommige wetenschappers geloofden dat elk spermazaadje een perfect gevormde baby (een kleine homunculus) bevatte, dat we allemaal afstamden van onze vaders, en dat moeders slechts incubators waren voor deze al gevormde baby's. Sommige waarnemers beweerden zelfs dat ze deze complete baby's in het sperma hadden gezien! Degenen die hierin geloofden, werden 'spermist' genoemd.

Er was ook een tegenovergestelde groep wetenschappers die 'ovisten' heette en die geloofden dat elke eicel een perfect gevormde baby (een kleine homunculus) bevatte. De ovisten beschouwden sperma alleen maar als een stimulus om het 'ei' wakker te maken. De spermisten zagen het ei alleen als een voedingsbron voor het nieuwe leven dat door het sperma werd gecreëerd.

Meer hierover kun je lezen in het boek:

Natuurlijk lijken deze theorieën ons vreemd nu we zo'n exacte wetenschap hebben over ons eigen begin. Naarmate de wetenschap vorderde, leerden we meer verbazingwekkende dingen over onze tijd vóór de geboorte - hoe we konden horen, leren, proeven en voelen!

Van zaadje tot bevalling.

Lees verder en zie hoe je groeide tot de persoon die je vandaag bent.

Hoe ben je vóór de geboorte gegroeid?

Na de conceptie was voeding het enige wat je vanaf dat moment nodig had - om op te groeien tot de baby die aan het einde van de negen maanden ontstond en de persoon die je nu bent. Je moeder had hierin een grote invloed door goed voor jou en zichzelf te zorgen. Voor de conceptie was ze namelijk al begonnen met het slikken van extra foliumzuur, wat de kans verkleint op afwijkingen, zoals een open gehemelte of open ruggetje. Foliumzuur is een vorm van vitamine B. Je vindt het van nature onder meer in broccoli, volkorenbrood, peulvruchten, sinaasappels en noten. Tijdens de zwangerschap heeft een aanstaande moeder hier echter veel meer van nodig dan de normale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode had ze bovendien extra behoefte aan omega-3 vetzuur DHA, omdat jij als baby hiervan veel aan haar lichaam hebt onttrokken. Omega-3 vetzuur DHA is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel, de hersenen en het gezichtsvermogen van een baby. Daarnaast ondersteunt het de gezondheid. 

Je eerste maand

Allereerst is er, met een enkele uitzondering, slechts één eicel die elke maand door de moeder wordt vrijgegeven en die cellen zijn al lang voor haar eigen geboorte ontwikkeld! De spermacellen worden daarentegen constant geproduceerd door de vader, die in één keer 20.000.000 tot 500.000.000 kan lozen - allemaal proberen ze om dat ei te bereiken om een ​​nieuw leven te produceren! Als een eicel door de moeder is vrijgegeven, wordt geschat dat het ongeveer een uur duurt voordat slechts één van die zaadcellen de eicel heeft bereikt. Het is net als een Olympisch evenement!  Slechts een paar dozijn van de originele miljoenen zaadcellen bereiken dit! En maar één "krijgt het goud" - en mag de eicel bevruchten.

Daar heb je het - conceptie! Het begin van je eerste dag!

Er is geen weg meer terug! Een gloednieuw leven is gecreëerd en begint onmiddellijk te groeien!

Binnen een paar uur worden de genetische codes van de ouders samengevoegd om een ​​compleet nieuwe en unieke persoon te creëren - in tegenstelling tot iemand anders op aarde - ooit tevoren!

  1. Het is nu tijd voor een nieuw onderkomen! In de eerste week ga je door de eileider naar de baarmoeder (uterus) waar je een plek uitkiest om jezelf te hechten en de komende negen maanden te blijven. Dit wordt eigenlijk "implantatie" of "innesteling" genoemd. De baarmoeder is bekleed met sponsachtig weefsel dat rijk is aan bloed en die essentieel is voor je groei.

Nu heb je een huis, voeding en een veilige omgeving gecreëerd, dus het is tijd om echt te gaan groeien. Cellen nemen toe van honderden tot vele duizenden, allemaal met hun eigen speciale doel. Binnen de komende weken beginnen je armen te ontwikkelen, twee dagen later gevolgd door de benen. Tegelijkertijd ontwikkelen interne organen zich en beginnen ze te functioneren! Wist je dat je hartslag al 18 dagen na de conceptie kan worden ontdekt???

Aan het einde van de eerste maand heb je de grootste omvang toename en fysieke verandering van je hele leven meegemaakt. Je bent nu tienduizend keer groter dan je was bij de conceptie, maar nog steeds klein - slechts 1 a 2 mm - maar je bent het toch echt!

Je tweede maand

Tijdens deze tweede maand ga je echt in op details. Op dag 40 kunnen je hersengolven daadwerkelijk worden gemeten! Je wordt een goed geproportioneerde, kleinschalige baby van ongeveer 2 centimeter.

In de zesde en zevende week werken zenuwen en spieren voor het eerst samen. Het lip gebied is het eerste dat gevoelig wordt voor aanraking.

Tegen de zevende week is je lichaam mooi afgerond en opgevuld met spieren. Je interne organen zijn niet alleen aanwezig, ze beginnen ook te functioneren. Je maag produceert spijsverteringssappen; je lever produceert bloedcellen en je nieren extraheren urinezuur uit je bloed. Je lichaam is volledig ontwikkeld tot een kleinschalige baby, slechts één centimeter lang!

Je begint ook je eigen trainingsprogramma terwijl jij je nieuwe spieren buigt en uitrekt. Deze beweging wordt beschouwd als net zo belangrijk als je groei zelf, als je je voorbereidt op je leven na de geboorte.

Op dit punt, als je beschermd bent tegen schadelijke chemicaliën en ziektes, zul je een goede start in het leven hebben. Tijdens deze ontwikkelingsfase kan de versnelde celgroei nadelig worden beïnvloed door ziekten van de moeder die aan de baby kunnen worden toegediend, waardoor ernstige geboorteafwijkingen worden veroorzaakt. Ook kan het gebruik van alcohol, sigaretten en drugs geboorteafwijkingen, mentale retardatie of zelfs de dood van de zich ontwikkelende baby veroorzaken.

Naarmate je oren, handen en voeten bijna voltooid zijn, nemen ze ook hun individualiteit aan, gevormd volgens gezinspatronen. Bijvoorbeeld, als grote oren of grote voeten "in de familie voorkomen" en dit een dominante gen is, zullen deze geïndividualiseerde verschijningen zich op dit moment voordoen.

Tegen de acht weken zijn al je lichaamssystemen aanwezig en is het tijd om de verschillende onderdelen van dit nieuwe lichaam te gaan gebruiken.

Je 3e maand

De overgang van de tweede naar de derde maand markeert het einde van het 'embryo' en het begin van de 'foetus'. Het woord 'foetus' is Latijn voor 'jonge'. Het lichaam is nu in wezen compleet en het skelet begint te veranderen van kraakbeen in werkelijke botcellen. Daarom kozen embryologen ervoor om dit te identificeren als een tijd voor het perfectioneren van de functies van het lichaam, het volgen van de perfectie van de structuur van het lichaam.

Je oogleden en handpalmen worden nu gevoelig voor aanraking en je maakt een gedeeltelijke vuist, alsof er een voorwerp in de palm van je hand rust.

In de negende en tiende week nemen deze zenuw-/ spierverbindingen drievoudig toe en wordt bijna je hele lichaam gevoelig voor aanraking. Je kunt turen, slikken en fronsen als reactie op stimuli. Je kunt gezichtsuitdrukkingen maken en zelfs glimlachen! Je bent zo gecoördineerd in je beweging dat je zelfs salto's kunt maken - zowel naar voren als naar achteren.

Al deze activiteiten, en je moeder voelde het niet eens! Dat komt omdat je nog steeds klein genoeg bent om in de palm van de hand van je ouders te passen.

Tegen het einde van de 12e week bereik je een nieuwe mijlpaal. Je beweging wordt nu vloeiend en gracieus. Je gezichtsuitdrukkingen zijn eigenlijk vergelijkbaar met je ouders! Je hebt ook je eigen vingerafdrukken, die gedurende je hele leven bij je blijven. Je bent nu ongeveer 6,5 centimeter.

Je begint ook te ademen! Je ademt echter geen lucht maar vloeistof in waarin je je begeeft. Dit heet vruchtwater. Je vraagt ​​je misschien af ​​hoe dit mogelijk is. Zou je niet verdrinken? Omdat je via de navelstreng je zuurstof van je moeder krijgt, ontwikkelt het vruchtwater in feite je longen om adem te halen wanneer je wordt geboren.

Helaas is dit ook een moeilijke tijd voor baby's van wie de moeders roken. De schadelijke stoffen die moeders binnenkrijgen tijdens het roken, komen ook bij de baby in de buik terecht via de navelstreng en placenta, waardoor hun ademhaling met 20% afneemt.

Vanaf nu zul je blijven repeteren en de vitale functies van ademen en bewegen verbeteren ter voorbereiding op de geboorte.

Je 4e maand

Tijdens deze periode van vier weken verhoogde je je gewicht zesvoudig en ben je nu ongeveer 15 centimeter in lengte. Nu weet je moeder dat je daar bent. Je bent groot genoeg voor haar om je te voelen bewegen en je dwingt de groei van haar onderbuik om tegemoet te komen aan je steeds groter wordende omvang.

Je smaakpapillen werken nu en je hebt voorkeuren! Je neemt vruchtwater in via je mond, laat dit langs de tong lopen en dan door de neus weer naar buiten stromen. De smaak van het vruchtwater wordt bepaald door wat je moeder eet. Zo leert je het verschil tussen bitter, zoet en zuur. 

Tegen het einde van de vierde maand pompt je hart ongeveer 25 liter bloed per dag!

Je kunt nu ook horen. Maar wat kun je nu precies horen?

Een kleine microscoop werd geplaatst naast het hoofd van een baby in de baarmoeder, waaruit bleek dat hij alles hoorde wat de wetenschappers hoorden. Ze verklaarden:

'We hebben bijna alles gehoord, van mensen die op een meter of tien stonden, of zich begaven in de hal met de deur dicht. De helderheid was ongelooflijk. Het was gemakkelijk om te horen wie er aan het woord was.'

Je vijfde maand

Deze maand word je ongeveer 25 centimeter lang. Er groeit ook haar - op je hoofd, wenkbrauwen en wimpers. Je moeder voelt ook echt je aanwezigheid. Je bent regelmatig aan het draaien en schoppen en zelfs je hik kan gevoeld worden.

Je begint ook een slaap- en waakpatroon te ontwikkelen en kan zelfs dromen! Snelle oogbeweging (REM), indicatief voor dromen, werd al na 17 weken na de conceptie vastgelegd.

Andere experimenten tijdens deze periode hebben aangetoond dat luide muziek ervoor kan zorgen dat een baby zijn oren bedekt, en een zeer fel licht op de buik van zijn moeder kan ervoor zorgen dat hij zijn hand naar een positie beweegt die zijn ogen afschermt.

Je 6e maand

Je bent nu ongeveer 38 centimeter lang en bent begonnen een beetje vet op te hopen onder je huid. Je oogleden zijn nu open; en je bent krachtig je ogen aan het oefenen door ze heen en weer te bewegen. Je grip wordt ook erg sterk.

In dit stadium kunnen veel baby's met geboorteafwijkingen of andere medische problemen worden geopereerd om deze dingen vóór de geboorte te corrigeren. Baby's die voorheen een zeer laag overlevingspotentieel hadden, worden nu routinematig geopereerd tijdens deze laatste paar maanden.

Je 7e, 8e en 9e maand

Nu ben je echt aan het bijkomen, ter voorbereiding op je geboorte, kom je nog enkele kilo's aan en groei je nog enkele centimeters door tot ongeveer 50 centimeter. Je oefent door aan je duim te zuigen; en als je het geluk hebt, groeit het haar op je hoofd snel!

Het wordt krap in de baarmoeder, en al je bewegingen worden gemakkelijk gevoeld door je moeder. Soms houd je haar zelfs nachten wakker met je schoppen!

Tijdens deze laatste maanden krijg je ook belangrijke immuniteiten overgedragen van je moeder om je te beschermen tegen ziektes tijdens de eerste paar maanden na de geboorte.

Nieuw onderzoek naar het vermogen van de baby om te leren terwijl hij nog in de baarmoeder is, laat verbazingwekkende resultaten zien. We weten nu dat de baby al acht weken voor de geboorte de voorkeur geeft aan de stem van zijn eigen moeder. Moeders worden aangemoedigd om slaapliedjes te zingen voor de geboorten van hun baby's, die hen dan kalmeren in de eerste maanden na de geboorte. Erkenning van de stemmen van hun moeders is een bewijs dat ze in staat zijn om te leren. Dit heeft ertoe geleid dat geleerden geloven dat het proces van het leren van de taal feitelijk al vóór de geboorte kan beginnen.

  1. Dus nu zijn die twee cellen die negen maanden geleden verenigd zijn geworden tweehonderd miljoen cellen, en ze wegen zes miljard keer meer dan het bevruchte ei! Er is geen plaats meer voor jou in de baarmoeder, dus het is tijd om uit te breken.

En raad eens wie heeft besloten wanneer je geboren zou worden - dat deed jij! (Tenzij de arts heeft besloten je te bevrijden met een C-sectie oftewel een keizersnede.)

Het was niet gemakkelijk voor jou en je moeder - dit geboorte-evenement. Toen je door het geboortekanaal ging, werd door de druk op je borstkas het vocht dat in de baarmoeder in je longen zat naar buiten geperst. Bij de geboorte ging de druk eraf, gingen je longen zich openen en gaf de koelere lucht op je huid de eerste prikkel om in te ademen. Eindelijk, je zag het daglicht. En nu, net als die eerste negen maanden, bleef je veranderen, groeien en leren om de persoon te worden die je vandaag bent. Zolang je voeding en een veilige omgeving hebt, zul je nu je hele leven blijven veranderen, groeien en leren - hoe lang dat ook mag duren!

Boekentips voor de zwangerschap


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen