Home » Gezond Eten » Recepten » Gnocchi van zoete aardappel

Gnocchi van zoete aardappel

Zelf gnocchi maken is niet moeilijk en deze variant is extra lekker en voedzaam door het gebruik van zoete aardappel en speltmeel

Mensen vinden dit recept soms te bewerkelijk, maar het maken van gnocchi is eigenlijk SUPER eenvoudig! Ik verwijder alle extra ingrediënten die normaal worden toegevoegd en houd dit recept eenvoudig met slechts DRIE-ingrediënten: zoete aardappel, speltmeel en zout. Het woord gnocchi (enkelvoud: 'gnocco') betekent klont oftewel klompje van deeg. Het zijn heerlijke ovale balletjes gemaakt van aardappel en meel, afkomstig uit het zonnige Italië. 

Hoe je van 3 ingrediënten zoete aardappel gnocchi maakt.

Hier is hoe je dit maakt. De zoete aardappelen worden gebakken in de oven tot ze helemaal gaar zijn. Vervolgens laat je ze afkoelen totdat je ze vast kunt houden. Ze worden dan gepureerd (de juiste manier om dit te doen is om een aardappelpers te gebruiken) in een bloem / zoutmengsel.

Omdat er echt geen andere manier is om het te doen, wordt het mengsel met je handen bij elkaar geslagen, waar nodig meel wordt toegevoegd, totdat een mooie bal deeg wordt gevormd.

Verdeel daarna de bol in acht stukken, om het allemaal makkelijker te maken om mee te werken. Daarna wordt het in lange stukken gerold die ongeveer anderhalf centimeter dik is en uiteindelijk in stukjes gesneden van ongeveer twee centimeter lang.

Voor de finishing touch kun je een gnocchi-bordje gebruiken maar het is niet perse nodig. Je kunt de ribbels ook maken met een vork OF je laat dit achterwege. De ribbels zijn ontworpen zodat de lekkere saus waar je je aardappel gnocchi in maakt, beter blijft hangen.

Bijna klaar! De gnocchi kan meteen worden gekookt door het een paar minuten in kokend water te gooien en het eruit te halen met een schuimspaan, nadat het naar de bovenkant is gaan drijven. Je kunt het natuurlijk ook in de koelkast of zelfs in de vriezer leggen, om voor later te bewaren. Terwijl je bezig bent, raad ik aan een grote hoeveelheid aan te maken en wat op te slaan voor later. Op een hectische dag wanneer je weinig tijd hebt om te koken, zul je zo blij zijn dat je dit gedaan hebt!

Ingrediënten voor 2 personen

 • 2 grote zoete aardappelen
 • 2 kopjes speltmeel (bloem voor alle doeleinden werkt ook perfect) + 1/2 kopje
 • 2 theelepels zout

Bereiding in een notendop:

Om de gnocchi te maken:
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Steek er een paar gaten in met een vork, bak de zoete aardappelen 40-50 minuten of tot ze gaar zijn. Je weet dat ze klaar zijn als je er zonder moeite met een vork in kan prikken. Laat ze daarna afkoelen zodat je ze gemakkelijk kunt hanteren.
  2. Combineer het zout en 2 kopjes bloem. bestuif het werkoppervlak en strooi je bloemmengsel op het oppervlak. Maak een put in het midden van de bloem.
  3. Als de zoete aardappelen voldoende afgekoeld zijn om te verwerken, verwijder dan de schil en plaats ze een voor een in de aardappelpers of stamp ze fijn. Meng dit vervolgens met het meel (zie afbeelding hierboven).
  4. Blijf het bewerken totdat het volledig gemengd is. Je wilt niet dat het deeg kleverig blijft, dus voeg gerust nog wat meel toe totdat je een mooi soepel deeg krijgt.
 1. Rol het deeg in een bal en snijd het in acht even stukjes. Rol elk stuk in een lange reep die ongeveer 1,5 cm dik is. Snijd daarna de gnocchi in stukken van 2 cm. Doop elk stuk voorzichtig in de meel om ervoor te zorgen dat het droog blijft en niet plakkerig wordt aan de randen. Ga door totdat je stukken uit al het deeg hebt gesneden.
 2. Optioneel: gebruik een gnocchi-bord of vork en druk ribbels in elk stuk gnocchi.
 3. Gnocchi kan 3 dagen in de koelkast worden bewaard, een paar weken worden ingevroren of direct worden gekookt.
Om de gnocchi te bereiden:
 1. Breng een ​​pan water aan de kook (eventueel met toegevoegd zout). Voeg de gnocchi toe en laat het een paar minuten koken. Zodra de gnocchi naar het wateroppervlak drijven, laat je het nog 30 seconden koken en haal het dan uit het water met een spatel.
 2. In principe zijn ze nu goed! Alleen kun je ze nog eens extra bakken, omdat er dan een lekker krokant laagje op de gnocchi komt.
 3. Heerlijk met courgette, tomatenblokjes, gehakt(optioneel), kruiden (zoals peper, knoflook, oregano en basilicum) en mozzarella in de oven.
 4. Indien je ze niet bakt of in een ovenschotel verwerkt, besprenkel ze dan met plantaardige boter of olijfolie en verse kruiden en GENIET ervan!

 

Heb jij dit recept al eens gemaakt!


Reacties

Lotte c
17 dagen geleden

Klinkt heerlijk! Snel eens uitproberen!

Reactie plaatsen


«